Dobro došli!

Mir i dobro!

Hrvatska kapucinska Provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića svoje malo (tzv. dječačko) sjemenište ima pri samostanu u Varaždinu. U njega se primaju i odgajaju oni mladići koji u sebi nose klicu duhovnog poziva i koji žele biti braća kapucini.Ono je odgojna, ali i obrazovna ustanova za one mladiće koji poslije, osnovne, srednje ili u srednjoj školi osjete želju da postanu svećenici i/ili redovnici.
Od 2006. godine u sklopu
http://www.kapucini.hr/ nalazi se i odjeljak, tj. ova stranica o našem sjemeništu, na kojoj želimo približiti zainteresiranima naš život i rad kroz tekst i fotografiju. Od proljeća 2007. godine ova je stranica obnovljena i funkcionira poput sjemenišnog bloga unutar web stranice Hrvatskih kapucina. Svim čitateljima želimo ugodno druženje s nama, a uskoro vas očekuju mnogi novi sadržaji...

Sjemeništarci 2007/08

Sjemeništarci 2007/08
PROSTOR DUHA
POGLEDAJTE GALERIJE FOTOGRAFIJA OD RAZLIČITIH DOGAĐAJA U SJEMENIŠTU
TE OSTALE MULTIMEDIJALNE SADRŽAJE

PRIJAVITE SE U KNJIGU GOSTIJU I OSTAVITE SVOJ KOMENTAR, VIDEO ILI FOTOGRAFIJU NA DNU OVE STRANICE!

DUHOVNI POZIV

srijeda, svibnja 23, 2007

FRANJEVAČKI MJESEC OŽUJAK

ožujak 2006


Kako u mjesecu ožujku, točnije 19. ožujka, pada blagdan Sv. Josipa zaručnika Blažene Djevice

Marije, a zaštitnika našeg Konvikta – Centra za odgoj pripravnika, odlučili smo od ove godine redovito cijeli mjesec ožujak više posvetiti duhovnoj formaciji naših odgajanika, a sam blagdan zaštitnika našeg Centra malo svečanije obilježiti. Svake subote u mjesecu održan je duhovni susret sa našim sjemeništarcima kojega je pripremio i vodio pojedini istaknuti brat iz naše Provincije.

Tako je 4. ožujka susret na temu „Sv. Franjo Asiški – utemeljitelj našega bratskog života“ održao gvardijan našeg Varaždinskog samostana, fra Mirko Kemiveš. U njemu je nastojao kroz životopis Sv. Franje našim odgajanicima više približiti njegov lik, koji je uvijek jednako aktualan, kako u svome vremenu, tako i danas.

U subotu, 11. ožujka susret na temu „Kad mi je Gospodin dao braću…“ o počecima franjevačkog pokreta, trebao je održati fra Romeo Košćak, odgojitelj novaka, no on zbog izvanrednih zimskih vremenskih neprilika nije uspio doći iz Rijeke do Varaždina.

18. ožujka susret na temu „Opomene sv. Franje – kako je Sv. Franjo poučavao svoju braću“ održao je župnik naše župe Sv. Vida u Varaždinu, fra Bono Zvonimir Šagi. On je u sažetom, a ipak iscrpnom izlaganju osvjetlio našim sjemeništarcima kako je sv. Franjo svima onima koji bi htjeli slijediti Krista ostavio primjer života i redovničkog nasljedovanja u svojim kratkim nagovorima koje nazivamo Opomene. Potom je nastojao osvijetliti olakšice ili pak poteškoće u našem današnjem nasljedovanju Krista po primjeru Sv. Franje, te nas potaknuo na razmišljanje je li taj put nasljedovanja zaista naš vodeći životni put ili samo usput.


Na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka, zahvalili smo Bogu na svim primljenim milostima i nebeskoj zaštiti Sv. Josipa, molili smo za sve dobročinitelje našega Centra, i za duhovna zvanja, a imendan su u našem samostanu slavili fra Josip Vizjak –župni vikar, fra Josip Patrčević - samostanski ekonom, i Josip Lučić – sjemeništarac.


Naš Centar i odgojnu zajednicu 24. ožujka posjetio je provincijal fra Ivica Petanjak, (koji je inaće prema svom programu posjetio u ovom mjesecu i sve ostale odgojne zajednice), te je sa svakim našim odgajanikom, njihovim odgojiteljem, i svakim bratom odgojne samostanske zajednice osobno razgovarao.


Ovim mjesecom posebne duhovne formacije željeli smo u našem Centru našim odgajanicima približiti samog Sv. Franju, te po njegovom primjeru put našega života za koji se odgajamo: u kojem nam Isus Krist treba biti uzor, Evanđelje vođa, Crkva Majka, a Pravilo zakon života. Učimo se životu u bratstvu, malenosti; molitva, čistoća, siromaštvo, poslušnost, život s Bogom, ljubav prema Majci Božjoj, prema svim ljudima i prema svim stvorenjima trebaju biti na važnom mjestu našega života, a naše odgojne ustanove trebaju biti početak takvog našeg životnog puta. Svi se zato, koji se nalazimo u odgoju, i odgojitelji i odgajanici zajedno, preporučamo u Vaše molitve, kako bismo uz Božju pomoć u tom putu uspjeli.

Nema komentara:

Ostavite video komentar

Knjiga gostiju

Mir i dobro! Možete se prijaviti u knjigu gostiju, ostaviti svoj komentar ili pozdrav, te koju fotografiju ili video. Kliknite na "sign this guestbook" i dobro došli, hvala vam što ste nam se javili!